RESIPI SOTONG GORENG TEPUNG

Ogos 12, 2015

Assalamu'alaikum.. dan Salam Sejahtera...

Hmm..disebabkan baru start berblogging ni.. segala resipi yang dah letak dekat instagram dengan facebook kite nak transferkan ke BeLoG NuRHaYaTt ni dulu..ehe.. so senang.. nanti lepas ni.. boleh start tambah hari hari... tak la jugak orang tengok blog ni kosong aje kan..
Sebenarnye kite suke berkongsi masakan dengan orang.. yelah.. kalau tak ade orang yang sudi nak tengok pun,, boleh jugak nak jadikan rujukan sendiri di lain kali kan.. Boleh jugak anak anak jadikan belog mommy diorang ni nanti sebagai sumber rujukan.. manelah tau..kot kot tak berkesempatan nak belajar direct dari mommy... ye dakk..hahahai...
Alahai.. anaknye pon ade dalam perut lagi... hahaha.. Kalau diizinkan Allah, keluarlah anak syurga ni menjenguk dunia 11 Januari 2016..Ni ikut tarikh kire la kan... dia nak keluar bile.. Wallahu'alam.. Ade dalam 5 bulan lagi...Mommy dengan ayah tunggu kamu ye sayang...



Ok ok ..panjang pulak celotehnye...meh semak resipi..



Bahan Bahan (serve 2-4 orang)
Sotong saiz sederhana - 10 ekor.. bersihkan dan potong dalam 1/2'' lebar
Telur - 1 biji - pecahkan dan campurkan dengan setengah sudu serbuk lada hitam
daun kari - 5 tangkai - ceraikan daun dari tangkai
*tepung beras - 5 sudu besar
*tepung jagung - 2 sudu besar
*serbuk kari - 1 sudu teh
*serbuk kunyit - 1/2 sudu teh
*maggi cukup rasa - 1 sudu teh

bahan* - semua digaulkan bersama dan masukkan dalam mangkuk

ok..caranya cukup mudah.. sotong yang dah potong tu..masukkan dalam mangkuk yang berisi telur tu tadi.. pastu bile dah sudah, celupkan pulak dalam bancuhan tepung.. buat sampai habis tau.. dan masukkan dalam satu bekas yang bersih dan kering..
jangan digoreng dulu tau.. kalau tak nanti dia tak masak serentak pulak kan.. jadi dah tak bes lah.. bile dah habis,,, panaskan minyak dalm kuantiti yang banyak.. bile minyak dah panaskan, masuk sotong satu satu.. jangan masukkan semua serentak.. pastikan minyak cukup panas sebab masak sotong ni sangat kejap.. kalau lama lama dia akan jadi kenyal sangat..dah macam kunyah getah pulak...dan jangan sesekali suke nak balik balikkan ye.. nanti hancur tepung dia tu.. dah tak jadi macam kat kedai tu.. biarkan..bile bahagian tepi dah keemasan, barulah diterbalikkan.. proses memasak tak lama  sangat sekejap.. total dal 2-3 minit je... masak sotong dalm 2-4 batch ye.. jangan masukkan semua serentak pulak... tapi kalau korang goreng dalam kuali dodol tu.. ha..tu boleh.. hahaha.. mase menggoreng sotong tu,, masukkan secubit daun kari tadi..
ala..nak bagi cantik aje... x letak pon x pe.. tapi kalau letak, hasil gorengan jadi lagi cantik..
ok..siap...kalau ade sebarang pertanyaan,,boleh lah letak dekat comment ye... daaa :-)






You Might Also Like

0 comments

Subscribe