RESIPI IKAN SIAKAP GORENG KERABU

Ogos 12, 2015




Assalamu’alaikum.. Salam Sejahtera..

Hmm..Orang lain dah lame dah berblogging.. Kite ni baru nak berjinak jinak dengan dunia blogging ni.. haha..
Anyways.. Kite nak berkongsi resepi masakan dari air tangan sendiri..  Untuk pengetahuan,,kite ni sangat la suke memasak..
Memang sangat suke lah.. lagi lagi memasak untuk family.. tetamu.. kenduri kecil kecilan..
Tapi bile bab mengemas.. aiih.. boleh Tarik bantal pastu tido daripada mengemas.. tapi kekadang kene la jugak mengemas kan..
Yelah kan.. tak kan nak tengok rumah makin bersepah.. ye dak.. hahaha.. dah la malas mengemas.. kaki menyepah barang pulak tu..
Ape pon tak boleh la.. nasib la badan dan En. Hasben yang suke mengemas.. Jadi..dia la yang rajin tolong mengemas..
Buat En. Hasben.. terime kasih ye.. Selalu sangat awak tolong kite ni… ngeh ngeh ngeh…
pada anak anak dara luar sana tu.. jangan la jadi macam kite ni eh.. hehe.. mesti kene rajin buat semua.. malas sesekali tu tak pelah..
Memang tanggung jawab suami nak kene buat semua tu.. tp kite sebagai isteri,, kalau kite buat jugak,, kan dah kire ihsan kite pada suami..
Ye dak.. banyak pahala tuuu… ok… aishh.. melalut lalut pulak dah…wahahaha.. okeh.. meh semak resipi..



IKAN SIAKAP MASAK KERABU (untuk 2-3 orang makan)

Bahan A (untuk ikan):
Ikan Siakap seekor saiz sedang – bahagian isi jadikan fillet.. tinggalkan sikit isi dekat tulang..
Tepung beras – 2 sudu besar
Cukup rase – 1 sudu besar
Telur – setengah biji

Bahan B (kuah kerabu):
Cili api – 10-15 biji.. nak pedas lebihkan,,, x nak pedas, kurangkan..
Bawang besar saiz sedang -  hiris halus
Bunga kantan – 1 biji – hiris halus
Daun limau purut – 2 helai – buang bahangian batang tengah daun tu dan hiris halus
Serai – sebatang – hiris halus
Sos cili thai – 4 sudu besar - kalau dapat sos mae phranom tu..
Air perahan limau nipis – 2 biji (agak-agaklah ye untuk kemasaman dia tu
Garam – secukup rasa * kite tak guna garam,,guna maggi cukup rasa
50 – 75 ml air masak suam

Untuk Bahan A tu,,,
Gaulkan semua bahan..dan goreng dalam minyak yang banyak dan panas..gunakan api sederhana tinggi.. make sure ikan tu terendam ok..
Goreng isi dan ikan tu berasingan untuk elakkan melekat.. goreng ikan dulu..bile sebelah ikan dah masak and keemasa, silalah terbalikkan ikan tu..
Bila dah keemasan kedua dua bahagian, angkat dan letakkan dalam pinggan korang yang cantic tu ye.. then, dengan minyak yang sama, goreng fillet
Ikan siakap tadi.. dah masak dan keemasan, susun fillet atas ikan siakap.. ni sebenarnye untuk memudahkan makan dan bagi Nampak cantik aje..
Kalau nak goreng ikan sekor pn x de hal lah… ikut senang koranglah ye.. J

Untuk Bahan B,,
Gaulkan semua bahan dalam satu bekas besar… biar sebati.. perasakan elok elok ok.. oh ye.. kalau boleh tak payah la letak gula..
Sebab sos cili thai tu kan dah manis.. nanti bertambah la manisnye.. dah makan sira ikan pulak.. bukan kerabu.. kerabu ni kene la ngam rasa dia..
Cukup semua manis, masin, masam,, baru sedap.. ok.. dah siap,, curah aje atas ikan tadi bile dah nak makan..
Jangan curah awal awal tau.. nak soggy.. x sedap sangat dah.. ok… tu je lah..

NOTE:
Untuk ikan ni boleh la digantikan dengan ikan jenahak ke.. kerapu ke..
Tapi sedap untuk ikan yang banyak daging la..
Rasa menu nip on tak muak.. sedap dimakan.. tapi terpulang jugak pada selera memasing.. bagi yang nak berdiet tu pun boleh..
Oh ye..untuk sos tu.. boleh jugak kalau nak curah atas ikan yang kite stim.. ala.. kite yang buat dia kan.. hehe..

Tu je.. jumpe lagi nanti..





You Might Also Like

0 comments

Subscribe