RESEPI BIBIMBAP

Ogos 25, 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...



Erm... kite ade buat bibimbap... Bibimbap ni makanan korea.. bibim maknenye campur, bap pulak maknenye nasi... so jadilah nasi campur... nasi campur dia ni tak la macam nasi campur kite tu..yang ade lauk bebanyak..then kite cedok lauk mane kite nak...bukan bukan... korea punye bibimbap ni nasi...then atasnye dia susun sayur dengan daging yang diorang nak..pastu gaul sume dalam mangkuk tu jugak... macam makanan kucing tu pon ye jugak..hehehe... eh... jangan la dok bayang kite makan makanan kucing tu pulak ye...hehehe..oh ye... bibimbap ni ada sos dia... orang korea panggil gochujang... ade je jual dekan AEON/jusco tu..tapi kite buat sendiri so terpelihare lah sikit kan kehalalannye tu kan... ^^

Sebenarnye,,,dah lame teringin nak makan bibimbap ni... dari zaman sekolah dulu... mase dok tayang cerite Korea - Full House tu... dia ade makan bibimbap..punye berselere makan ...sampai terliur rasenye... tapi tu cerite lame... so bile teringat dekat cerite ni, dok teringin la nak makan... so ni resepinye...

BAHAN UTAMA - mestilah nasi... kite masak untuk 2 orang makan...
nasi 1 pot - tanak,,, boleh pakai beras biase ataupon beras jepun tu.. so lagi la authentic..
rase rasenyelah..pakai beras basmathi tak sedap kot... hahahah..nak try, boleh je :-)

UNTUK TOPPING
telur mata - buat jadi sunny side up tau... baru cantik..
bayam - secekak
cendawan enoki - sebungkus yang kecik tu
carrot dalam 3''- potong halus
cendawan shitake - 5 biji
bawang putih - 4 ulas - cincang halus
minyak bijan
bijan putih - sangai
soy sauce
daging (batang pinang/yakiniku/daging kisar pon boleh) - agak2 la untuk 2 orang makan ye... sy beli dekat daging yang potong nipis dekat jusco(AEON) yang paket kecik tu.. masak sume..hehe... daging ni perlu diperap dengan halia cincang (1/2''), bawang puting 1 ulas (cincang), soy sauce (3 sudu makan), madu (1 sudu makan)... biar daging di perap dalam 20-30 minit..kalau boleh la... nak masak terus pon x pe...ehehe
ok- untuk sayur boleh je ikut selera korang ye... yang gambar tu contoh je..

CARA PENYEDIAAN
goreng sayur dulu... satu persatu tau.. bermula dari sayur yang paling kurang berwarna ke sayur yang paling gelap warnanya.. sebab kite nak stit fry dalam non stick pan yang sama.. kalau rajin nak basuh setiap kali gorengan,,takde masalah pon...kenape kene mule dengan sayur paling cerah? sebab,,, sayur yang warna gelap2 ni akan tinggalkan kesan lebam..so nanti melekat la lebam tu dekan sayur yang kite goreng seterusnye tu... paham tak? macam berbelit pulak ayatnye... ngeeee...
ok..mase nak goreng tu, letak minyak bijan dalm 1 sudu, bile dah panas, masukkan sayur... dah layu sayurnye tu, masukkan soy sauce 1 sudu.. dengan bijan putih yang dah sangai...
ulang langkah goreng sayur ni untuk setiap jenis... so last sekali adalah sayur cendawan...
so lepas goreng cendawan, gorenglah daging... masukkan dalam 2 sudu minyak bijan, dan stir fry daging sampai cukup masak... dah siap...

BAHAN DAN CARA UNTUK MENYEDIAKAN SOS..
cili kering dikisar - 1 senduk
taucu (1/2 sudu) - lecek halus
madu - secukup rase
kiub ikan bilis - secukupnye
soy sauce - 1 1/2 sudu..

panaskan minyak dalam 3 sudu besar, tumiskan cili kisar sampai agak garing.. pastu masukkan bahan-bahan lain tu... then, perasakanlah..biar cukup rase..ok..

LASTly,,,dah siap semuanye.. susun lah dalam mangkuk..susn cantik cantik... baru rasa berselera nak makan... :-) mase nak makan tu, gaulkan sume bahan bagi sebati..then ngap la..ape lagi...






NOTE:
Sesape ade nak order shaklee..boleh order dengan kite...
Shaklee ID: 1208323
Nak amik direct dekat HQ/Branch JB boleh gune ID kite..
nak COD pon boleh...area Bandar Baru Uda, Tampoi, Taman Universiti dan yang berdekatan ye...
terime kasih



You Might Also Like

0 comments

Subscribe